Tower centar – Rijeka

Tower centar Rijeka
Rijeka
2002. – 2006.
Studio Remik d.o.o.
Trgovački centar, garaže, poslovni
Glavni i Izvedbeni projekt
Izvedeno
Policentro d.o.o.

U Rijeci se na jugoistočnom izlasku iz grada, na predjelu zvanom Pećine, nalazi TC centar, veliko prodajno-poslovno središte.

Cijela je građevina jedinstvena cjelina, a sastoji se od poslovno-trgovačkog središta s garažnim prostorima i poslovnog tornja. To je sklop od više funkcionalnih cjelina, poput poslovnog tornja s kongresnim dvoranama, trgovakog centra, sportskih sadržaja, kompleksa kinodvorana, garažnog i skladišnog prostora te zajedničkih energetskih i komunikacijskih površina i uređaja.

 

Zgrada ima svoj podzemni i nadzemni (niski i visoki) dio.

U tri podzemne etaže uglavnom se nalaze garaže i dio skladišnog prostora.

Od pet katova niskoga nadzemnog dijela u prizemlju je predviđen glavni ulaz s prodajnim prostorima te s prostorima za otpremu i manipulaciju robe, obradu i otpremu otpada, a u tom su dijelu smješteni energetska, termotehnička i protupožarna postrojenja.

 

 

Konstruktivno je građevina podijeljena u 11 dilatacija.

Konstrukcija je kao cjelina armiranobetonska, a radi se o okvirnoj prostornoj konstrukciji s križnim armiranobetonskim pločama (debljine 30cm). Osnovna konstrukcija su ravne ploče debljine 30 cm bez greda na stupovima 70×70 cm na rasteru 8×8 m. Ostali rasteri 16×8, 24×8, 30×24 ostvareni gredama s naknadnim naprezanjem.

Drvena kupola nad centralnim prostorom raspona 22 m.

Obilazna cesta je dijelom mosna konstrukcija koja se oslanja s jedne strane na tlo, a s druge na samu konstrukciju centra.

 

 

Gradilište

Fotografije